Medovníky, ktoré voňajú medom a perníkovým korením. Tieto mäkké voňavé medovníky dotvárajú domácu atmosféru Vianoc a určite u vás doma nemôžu chýbať – vyskúšajte!
Z balenia zmesi na pečenie Vianočné medovníky upečiete 2 plechy bezlepkových medovníkov.
Ku zakúpenej KEJK zmesi na pečenie – vianočné medovníky pridajte:
1 vajce
75 g masla (môže byť aj rastlinné)
120 g medu – cca 5 lyžíc
Postup
Najskôr zmiešajte 1 vajce a 75 g rozpusteného, ale vychladnutého masla. K tomu pridajte 120 g medu a premiešajte.
Ku zmiešaným tekutým surovinám prisypte celý obsah sáčku KEJK zmes na pečenie a vypracujte kompaktné cesto. Cesto uložte do chladu na niekoľko hodín, kľudne aj do ďalšieho dňa.
Vychladnuté cesto rozvaľkajte nie veľmi na tenko – hrúbka cca 4 mm a vykrajujte tvary medovníkov a ukladajte na plech. Na medovníky môžete ešte pred pečením vtlačiť orech, hrozienka alebo hrudku lekváru s orieškom. Rovnako sú chutné aj hladké, prípadne po pečení dozdobené polevou.
Vložte do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 170°C cca 8 minút. Ak preferujete nie mäkké, ale chrumkavejšie medovníky, nechajte ich v rúre o minútku dlhšie.
Medovníky odporúčam hneď po vybratí z rúry potrieť rozšľahaným vajíčkom, nadobudnú tak pekný lesklý povrch.
Medovníky môžete vychutnávať hneď alebo ich nechať stáť niekoľko dní, odležaním budú skôr mäkknúť než tvrdnúť

Nový komentár