Agar vám poslúži do krémov, na zdobenie torty, na prípravu pudingov, džemov, aspikov, na zahustenie polievok a omáčok. Inšpirujte sa receptom na sladký melón.
Pre najlepší želírujíci výsledok je vhodné, aby tekutina s agarom prešla varom. Tým sa lišia od prípravy živočišnej želatíny, ktorú príliš vysoká teplota naopak znehodnotí.
Agar tuhne už pri teplote okolo 35-40°C, takže perfektné želé zvládnete aj bez chladničky.
Je ideální do vegetariánských a veganských jídel.
Recept s agarom
Džem s agarom
Na 500 g ovocia si pripravíte 2 g agarových vločiek, 120 g cukru alebo iného sladidla, 0,5 lžičky kyseliny citrónovej, štipku soli a trochu vody. Nakrájené ovocie zahrejte v hrnci, rozmačkajte a so štipkou soli ešte chvíli varte. Priebežne zbierajte penu. Pridajte cukor a varte ďalších cca 10 minút. Potom prilejte agar rozmiešajte v troške vody a už len krátko prevarte. Naplňte změsou poháriky, zavrite a otočte hore dnom , pokiaľ nevychladnú.
Želé na zákusky
Sladkú verziu agar želatíny na dezerty pripravíte z 1 litra ovocnej šťavy a 6 lžičiek riasy. Stačí 5 minút povariť. Ešte teplú hmotu môžete naliať na torty, do misky. Výsledkom je veľmi pevná želé hmota.
Zloženie: Agar (prírodná morská riasa)
Krajina pôvodu: Produkcia mimo EU
Výživové hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 708 kJ/177 kcal
Tuky: 0,1 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 0,1 g
z toho cukry: 0,2 g
Bielkoviny: 1,4 g
Soľ: 0,1 g
Nový komentár