Dvojitá pleva zrnko lepšie chráni pred nepriaznivými vplyvmi z prostredia. Celé zrná majú vo výžive ľudí nezanedbateľný význam. Zrno špaldy sa vyznačuje vysokým obsahom vlákniny. Špalda je ľahšie stráviteľná ako ostatné obilniny, vhodná je na prípravu šalátov, na nakličovanie ale aj ako závarka do polievok, či príloha k hlavnému jedlu.
Viac o špaldovej pšenici sa dočítate v článku Čo je špalda?
Zloženie: zrno z pšenice špaldy*
* z ekologického poľnohospodárstva
Návod na prípravu: Celé zrná sa pred varením namáčajú v studenej vode asi 12 hodín. Varia sa v malom množstve
vody asi 30 minút do chrumkava alebo 60 minút do mäkka.
Výživové údaje v 100 g
Energia 1 407 kJ / 333 kcal
tuky 2,86 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 0,40 g
sacharidy 68,03 g
- z toho cukry 1,85 g
vláknina 9,36 g
bielkoviny 13,48 g
soľ < 0,0025 g
Skladovanie: skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti do 70%.
Alergény: Obsahuje lepok.
Náš tip: Vyskúšajte Špaldovú polievku s hráškom! Alebo nechajte sa prekvapiť vynikajúcou chuťou uvarených
špaldových zŕn s medom a ovocím!
Nový komentár